Odaberite svoju zemlju ili regiju.

Close
Prijavite se Registrujte se E-mail:Info@infinity-electronic.com
0 Item(s)

APEC: TI misli sa strane da napravi ac-dc čip sa 15mW stand-by

TI-TPS7A78-ac-dc

“Ovaj uređaj postiže najbolju ravnotežu između visoke učinkovitosti i ultra-niske buke dok se smanjuje veličina napajanja, tvrdi, s nekim opravdanjem - iako ima jedan veliki kondenzator

Called the TPS7A78, to je vrlo napredna primjena na desetljećima stare kapacitivne kapaljke, koja koristi serijsku impedanciju kondenzatora ('Cs' u ovom slučaju) na mrežnoj frekvenciji da 'izgubi' veći dio mrežnog napona bez stvarnog gubitka snage ( cijena nesretnog faktora snage).

Na ovu staru ideju, ona povećava efikasnost i dodaje regulaciju sa prednje strane aktivnog mrežnog ispravljača koji se može kontrolisati - punjenje kondenzatora rezervoara (Cscin), koji dovodi do smanjenja napona kondenzatora 4: 1 - do step-up izlazna struja. Na izlazu je tradicionalni LDO regulator.


TI-TPS7A78-ac-dc-block"Reaktancija Cs postavlja maksimalnu struju AC punjenja koja se koristi za punjenje ispravljenog kondenzatora AC napona [Cscin]", navodi firma. 4: 1 stepenica prekidača prekidača ima efekat smanjenja ulazne struje za 1/4. Prenaponski otpornici [Rs] se koriste za ograničavanje ulazne struje uređaja. Rs se takođe može koristiti za zaštitu uređaja od strujnih udara u sprezi sa TVS [transient suppressor voltage] ili MOV [metal-oksid varistor].

Ukupne specifikacije su:

Sa izlazom između 3.4V i 5V, aktivni ispravljač se kontroliše kako bi se održao pad od 600mV preko LDO (preko opterećenja i temperature) kako bi se smanjila potrošnja energije - ako je izlaz postavljen na 4V, ispravljač osigurava 4.6V održava se na ulazu rezervoara / LDO.

Za izlazne napone između 3.4V i 1.25V, aktivni ispravljač održava fiksni 4V na rezervoaru.

Ako se na izlazu otkrije prenapon (> 5,75V) - od izlaza se iznenada ukloni veliki teret, na primjer - zaštitni krug zaustavlja sekciju preklopnog kondenzatora dok se ne iskoristi višak na LDO ulaznom kondenzatoru. Ovo je najvjerovatnije da će doći u akciju kada je izlaz postavljen na 5V - prag 5.75V je blizu 5.6V koji će kontrolirani ispravljač održavati na LDO ulazu.

Kada ac nije dostupan, postoji opcija da se napajanje iz izvora istosmjerne struje u pin rezervoara kondenzatora konekcije - provjerite list podataka za nekoliko upozorenja oko ove opcije - jedan od kojih je da se to može koristiti samo s izlaznim naponima gore do 3.3V.

Ograničenje izlazne struje je obezbijeđeno, podržano toplinskom zaštitom ako se preopterećenje ili kratki spoj nastave.

U korist mirokontrolera koji se napaja pomoću čipa, na raspolaganju su dva informaciona kontakta: Power-fail je pin za otvaranje sa odvodom koji pokazuje da se ulazna AC snaga smanjuje. Power-good je pin otvorenog ispusta koji pokazuje da je izlaz povećan iznad 92% od željene vrijednosti (sa 2% histereze kada padne).

Nakon toplinskog preopterećenja, izlaz se ponovo uključuje kada se uređaj dovoljno ohladi.

Apsolutni mazimalni naponi su 30V na AC ulazima, a 30V na rezervoaru - iako poslednji pada na 24V kada se puni sa istosmjernom strujom. Do 3A je kratko dozvoljeno od AC ulaza do rezervoara. Maksimalni izlaz je 120mA u punom mostu, 60mA na pola.

Jedna moguća primjena je napajanje pametnih brojila, gdje, prema TI, “za razliku od tipičnih AC do DC rješenja, TPS7A78 ne zahtijeva vanjske magnetike što ga čini odličnim izborom za e-mjerenje aplikacija čineći ga otpornijim na neovlašteno rukovanje. On zadovoljava IEC 61000-4-8 standard koji zahteva aplikacija kao što je elektronsko merenje. ”

Napomena za aplikaciju,Poklopac kapice offline za e-metaraThat, dostupan je koji opisuje krug koji isporučuje 3.3V (minimum 50mA) od 90 - 265Vac. Efikasnost je 53% na izlazu 120Vac u 50mA.

Takođe može da zadovolji zahteve za elektromagnetsku kompatibilnost koristeći TPS7A78, pročitajte kratki članak, "Kako napraviti jednostavan nemagnetski AC / DC napajanje."

TPS7A78 dolazi u 14pin, 5 x 6.5mm TSSOP.