Odaberite svoju zemlju ili regiju.

Close
Prijavite se Registrujte se E-mail:Info@infinity-electronic.com
0 Item(s)

Potrošnja poluproizvodne opreme očekuje se da će ove godine pasti za 14%, a naredne godine za 27%

Podstaknuto usporavanjem u sektoru memorije, pad 2019. godine označava kraj trogodišnjeg rasta rasta potrošnje fabričke opreme.

Tokom protekle dvije godine, sjećanje je činilo godišnji udio od oko 55% ukupne opreme, a procjenjuje se da će se taj omjer smanjiti na 45% u 2019. godini, ali da će se vratiti na 55% u 2020. godini, ukazao je SEMI.

Sa memorijom koja predstavlja veliki udio ukupne potrošnje, bilo kakve fluktuacije na tržištu memorije utiču na ukupnu potrošnju opreme.


SEMI-jev pregled potrošnje fabričke opreme za pola godine pokazuje da su visoki nivoi zaliha i slaba potražnja doveli do većeg pada u DRAM-u i NAND-u (3D NAND) u drugoj polovini 2018. godine, što je smanjilo potrošnju memorije za 14%.

Očekuje se da će se trend opadanja nastaviti iu prvoj polovini 2019. godine, pri čemu će se potrošnja memorije smanjiti za 36%, iako bi potrošnja u memoriji mogla opasti za 35% u drugoj polovini godine.

Livnica je drugi najveći sektor nakon memorije za potrošnju fab. Opreme. U protekle dvije godine, godišnje učešće se kretalo od 25% do 30% godišnje. U 2019. i 2020. godini očekuje se da će godišnji udio iznositi oko 30%, ističe SEMI.

I dok ljevaonice obično fluktuiraju manje od sektora memorije u potrošnji opreme, one nisu imune na promjene na tržištu.

Na primjer, nakon pada memorije, potrošnja opreme za ljevaonice pala je za 13% u drugoj polovini 2018. od prve polovice godine, saopćeno je iz SEMI.